Innocenti Mini Cooper

2011_minirally_lucas_082_resize

Innocenti gebouwd 1965 – 1976
Mini Innocenti Cooper 1300 gebouwd 1972-1975

In Italië was het in de jaren 60-70 vanwege de hoge invoerrechten veelal te duur om een geïmporteerde auto aan te schaffen, zodat de meeste Italianen kozen voor een Italiaanse auto. BMC Engeland sloot een overeenkomst met Innocenti Milan en brachten in 1965 de Mini Innocenti 850 op de markt. Deze 850 was directe concurrentie voor de Fiat 500/600.

De Italianen waren razend enthousiast over de “verbeterde” en “luxere” Mini, waarvan er in totaal gedurende de 11 jaar durende productie ruim 500.000 van zijn gemaakt.

De Inno was sneller en luxer uitgevoerd dan de Engelse Mini en zijn thans in de USA, Canada en Europa erg populair. Voor de Mini Inno Cooper 1300 is het al lastig om spare parts te vinden. De prijzen stijgen met het jaar.

Mijn vriend Bas Jan Luijendijk maakt mij erop attent dat zo’n Mini British Open wel aardig is, maar dat echtere werk toch meer te vinden is in een oudere Cooper. Voor een Mini Cooper die in de jaren zestig zeventig in de Tulpenrallye en Monte Carlo meereden wordt al gemakkelijk 30.000 euro betaald, terwijl de Inno Coopers nog wel betaalbaar zijn.

Dus opzoek naar een Inno Cooper en al snel via Bas Jan bij Ton Burger in Soest terecht gekomen. Een leuke Cooper met wat werk. Gebruikt een litertje olie op 1000 km en er zit wat roest in de schermen en paravan. Het interieur is vergaan maar er zitten wel aardige kuipstoeltjes in. Ook geweldig is het originele vinyl schuifdak uit de jaren 70 door de Engelse firma Weathershield Ltd, Birmingham 5, England ingebouwd.

Tot groot genoegen van Tara heb ik de Cooper direct aangeschaft, zij zag haar kansen schoon om de Mini British Open te confisceren! Ik heb de auto het weekend na aankoop al direct uit elkaar gehaald. Inmiddels zijn de motor en de bak gereviseerd door Mini Specialist Toon Doorn Leende.

Het gehele interieur is opnieuw met leer bekleed door vriend en autobekleder Frans Dekker. Het interieur is naast de serie standaard klokken door mij uitgebreid met een Halda Tripmaster, stopwatches, kompas en een riedel schakelaars en zekeringen voor extra mistlampen, luchthoorn ed. Het Coopertje is voorzien van een rollbar (niet de mooiste !) en uitlaatsysteem passend bij de jaren 70.

Wij hebben er inmiddels getuige de foto’s al vele Rally’s mee gereden. Het is Miriam’s favoriete auto en we hebben er beiden vreselijk veel lol mee.

Ga naar de foto pagina