Porsche 911 Targa

2009_05_31_porsche_34

Jaren ben ik enthousiast berijder geweest van Engelse sportwagens.

Als eerste in 1974 (22 jaar) een MG B later een Triumph TR 3 (mijn overbuurman heeft er nog een !) een Jensen Interceptor (van Paul gekocht) en het gebruik van de E- types en XK van Paul en Con.

In alle realiteit geweldige auto’s maar op technisch gebied wat meer problemen dan de Duitsers, althans dat dacht ik !
Daarbij wordt mij verzekerd dat de Porsche 911 de ultieme Rally auto is.

Als jongen hebben we allemaal weleens van een Porsche gedroomd en het feit dat je dan ook nog probleemloos Rally’s kunt rijden doet me besluiten een Porsche te gaan zoeken.

Eerst maar lid worden van de Porsche 911 en 912 club. Ik krijg een handig boekje van de club met aanbevelingen waarop te letten !

Na enige maanden speuren en in vele frikandellen te hebben gereden, ben ik uiteindelijk bij Westenburgen Sportscars tegen een 911 Targa van 1972 aangelopen met de zeer gewilde “S “motor ! Via een clubartikel en een lidmaatschapkaartje in de bijgeleverde file ben ik in contact gekomen met de vorige eigenaren.

De Porsche is in 1992 uit Amerika geïmporteerd. De toenmalige eigenaar heeft een rolberoerte gehad toen de container werd geopend en bleek dat deze 911 Targa uit 1972 (enige jaar met olieklepje aan de zijkant) een vergiet bleek.
Zijn garage wist hem ervan te overtuigen dat dit toch wel een unieke serie is geweest en dat de auto maar eens grondig moest worden aangepakt. Alles kaal en in plaats van de 911 T een S motor geplaatst.

Getuige de foto’s en de huidige staat is dat goed gedaan. De eerste Nederlandse eigenaar was dan wel een tonnetje guldens in de min toen hij zijn eerste ritje maakte !

De tweede Nederlandse eigenaar heeft weinig plezier aan de auto beleefd. Hij startte altijd slecht etc etc. , maar dat was dan ook begrijpelijke gezien de mankementen.
Hoewel ik het ontvangen boekje van de Porsche Club goed had doorgenomen en dacht dat Porsche garage Heeze mijn Porsche degelijk had gekeurd, bleek deze keuring achteraf een aanfluiting te zijn geweest.

In de eerste maanden had ik regelmatig startproblemen, en veel last en hoofdpijn van benzinelucht en gigantische uitlaatgassen/koolmonoxide gassen. Het was een heen en weer rijden of slepen naar Porsche Geeris in Heeze om de 911 weer aan de praat te krijgen. Tom van Mensvoort (mijn garage in Leende) adviseert mij Jos De Bock. Jos heeft zelf in de jaren 60 en 70 geracet met Porsche’s en weet van de hoed en de rand !

Jos zal de auto nakijken. Van een A 4-tje bevindingen zal ik de belangrijkste even opnoemen :

 • Uitlaat lekt , benzine leidingen zijn nog door Garage in Heeze vervangen, levensgevaarlijk.
 • De HKZ kast (hoogspanningskast die vonken lawine veroorzaakt) is kapot (oorzaak stilvallen en slecht starten)
 • Thermostaatafstelling gaat niet open (ringen ontbreken)
 • Voelerkoudstart ontbreekt. Bij koud weer wordt kleiner circuit verwarmd waardoor de auto eerder op temperatuur komt.
 • De inspuitpomp en ventielen moeten worden vernieuwd of worden gereviseerd. Nieuwe pomp is niet meer te krijgen (de laatste ging voor euro 8.000,-) We ruilpomp via Porsche Duitsland
 • Auto loopt door versleten pomp slechts op de helft van het werkelijke vermogen
 • Schubabschaltung werkt niet. Relais is kapot
 • Bij de rotor is de begrenzer eruit gehaald
 • Achterschokbrekers moeten worden vervangen. Niet echt een probleem
 • Vacuum ontsteking ontbreekt , had ik eerder bij garage Heeze gemeld maar was niet nodig
 • Doorvoerrubber leidingen kapot
 • Aandrijfriem pomp versleten.

Mijn 911 Targa T is als vermeld uitgerust met een S motor. Op zich geweldig daar je een PK of 50 meer hebt.(1972 !) Alle bijbehorende zaken van een 911 S motor zijn echter niet aangepakt.

In de zomer loopt de temperatuur op tot 110 graden. Bij de S uitvoering hoort een extra oliekoeler aanwezig te zijn naar rechter voorscherm, helaas de mijne niet.
Indien de motor warmer wordt dan 85 graden, dan gaat er een thermostaat open om de oliekoeler vòòr te laten werken. Niet huilen maar een Oliekoeler laten installeren, waarbij het verkrijgen van de leidingen nog een probleem vormde vanwege de “Ölkleppe uitvoering”.

Het hebben van een Porsche is een ding , maar een goed rijdende is een heel ander verhaal.

De aanschaf is nog wel te overzien maar het onderhoud wordt vaak te duur, zodat men gaat prullen om de auto maar een beetje lopende te houden. Natuurlijk kan er aan een bijna 30 jaar oude auto het een en ander mankeren !

Doordat een Porsche hypergevoelig is voor storingen en zeer complex in elkaar zit is de kans groot dat je door ondeskundig sleutelwerk maar moeilijk een goedlopende Porsche vindt. Een 911 die niet perfect loopt is natuurlijk armoede, hoewel je er nog altijd met veel plezier naar kan kijken ! Maar ja, ik wil nu wel eens ervaren wat het is als deze 911 S het echt naar zijn zin heeft. In fasen heb ik alle werkzaamheden laten uitvoeren.

Het was dan ook uiteindelijk FEEST.

De Porsche loopt gigantisch bijna om bang van te worden. Het toerental heeft zo’n hoog bereik dat je er nerveus van wordt en bang ben dat wanneer ik doortrap de hele zaak ontploft en alle kleppen en zuigers om mijn oren vliegen.

Rij je met de XK 160 km dan zit je op 2500/2700 toeren, doe je dit met een Porsche dan moet je op 4500/5000 toeren rekenen. Het is wel spectaculair, maar ja dan ben ik na de aanschaf wel wat euries verder. Ik heb dan ook de originele knipperlichten/emblemen spiegels en wat andere kleinere zaken aangepakt.

Na de aanschaf van de XK reed ik echter nagenoeg niet meer met de 911. De keren dat ik op stap ging had ik telkens weer wat kleine irritante storingen. De toeter houdt ermee op, rechter stadslicht werkt niet terwijl lampje heel is. Dus alles doorgemeten en uiteindelijk slechte massa. Dan weer de accu kapot.

Eigenlijk is de lol er af , als die er al ooit is geweest. Deze relatie komt nooit in orde, ook al is de auto nu bijna TOP! De grap is eraf.

Nadat ik de auto 2 maanden te koop had kwam ik in contact met een Porsche liefhebber. Hij had stad en land (UK, Duitsland) afgereisd om een geschikt exemplaar te vinden. We hebben nog een kleine twee maanden gecorrespondeerd, gebeld en onderhandeld, waarna hij de Porsche in het voorjaar van 2011 heeft gekocht.

Voor mij nooit meer een Porsche, maar ik ben in ieder geval wel weer een snelle ervaring “rijker” of is het armer!

Ga naar de foto pagina