Jaguar XK150

2011_05_29_01_resize

Jaguar XK 150 Drop Head Coupe (DHC) 1958.

In 2009 is het zo ver. Er moet maar eens een Jaguar XK komen. De voorkeur gaat uit naar een 140 DHC. De XK 120 DHC 1954 van Con is wel eens waar de eerste XK met geweldige lijnen maar qua techniek en comfort/ruimte zijn de 140 en 150 wat mij betreft een stuk aantrekkelijker.

Via een kennis kom ik in 2009 bij een Brabantse Jaguar “specialist” terecht die al jaren Jaguars scout in de USA. Hij straalt vertrouwen en kennis uit, deelt mee een gigantisch netwerk te hebben en alle Jaguar clubs en vele eigenaren al jaren te kennen. Hij heeft een jarenlange relatie met de eigenaar van een originele ongerestaureerde Cotswold blauwe XK 140 DHC, precies de auto die ik zou willen hebben. Te mooi om waar te zijn!! Helaas is deze eigenaar nog niet zo ver om de auto te verkopen.

Hij weet nog wel een XK 150 DHC van de 83 jarige Jack Lutzow ook al jaren lid bij de jaguar club en een “bekende” in zijn netwerk. Achteraf blijkt mijn intermediair Jack via Google en de verkopende garage gevonden te hebben en dus niets van deze XK te weten.

De XK is van 1958 en Jack is de tweede eigenaar. Na “goedkeuring ” door de intermediair wat heen en weer gebel/gemail de auto aangeschaft en begin november in Roosendaal na een flinke zeereis opgehaald.
Het door mij opgevraagde Heritage Certificate bij de Jaguar Daimler Heritage Trust geeft aan dat de auto op 12 February 1958 uit de fabriek is gekomen en op 26 Februari van dat jaar via Jaguar Cars New York verscheept naar E.A. Harrington, Santa Barbara, California.

Auto zag er op de foto’s voor een leek schitterend uit, maar zoals later blijkt is deze op zijn Amerikaans opgelapt in sinaasappel Ferrari rood!! De voorruit was er nog niet uit geweest en in de schermen motor- en koffer ruimte was alles maar mee gespoten. Technisch viel er nogal wat te sleutelen hoewel de motor aardig liep. De auto was slechts “gekeurd ” op de “fancy looks” zonder enige technische keuring. Naderhand blijkt dat de auto voor de aankoop niet eens op de brug is geweest, sterker nog de “scouter” had er zelf nog niet eens in gereden, want dat mocht niet van de verkoper (begrijpelijk want starten/schakelen en remmen hadden een apart protocol).

Na aankomst in 2009 heeft in eerste instantie Jaguar specialist Ben Kolvenbach de nodige werkzaamheden uitgevoerd. Ben adviseerde de kabelboom te vervangen die door de hitte van Californië hier en daar gekrakkeleerd was! Erg brandgevaarlijk dus maar direct een hoofdschakelaar aangebracht waarmee je in een draai de stroom kan afsluiten. Verdere reparatie aan remmen, stuurinrichting, andere tank(lekte) trillingsdemper vervangen en enige andere zaken gerepareerd.

In 2010 bij De Jaguar Specialist Rolf Ander in Helmond terecht gekomen, lekker dichtbij. Hij kon me al snel vertellen dat de ontsteking niet van een XK maar XJ type was. Ook de paddelbox hing los en de carburateurs konden ook wel eens goed worden afgesteld. Na uitvoering van deze werkzaamheden liep de XK veel beter!
Dus in 2010 en 2011 lekker toeren in mijn 1958’er Jaguar 150 DHC!!

Het idee dat er echter in de kabelboom kortsluiting zou kunnen ontstaan is dramatisch! Dus bij Ben Kolvenbach een nieuwe kabelboom gekocht, maar die zit er nog niet zomaar in!! Via vriend Frans kom ik bij Bas terecht, een Electro ingenieur bij VDO. Bas gaat voor mij de kabelboom vervangen.

Intussen ook via Frans geïntroduceerd bij Geert die een plaatwerkerij heeft. Mijn XK is Ferrari USA rood gespoten wat niet alleen de verkeerde kleur is maar het ziet er ook niet uit omdat de kwaliteit dramatisch is. Geert is bezig met een XK 140 FHC (fixed head) die al in de spuitplamuur staat. We spreken af dat hij mij belt als de auto gespoten is. In september krijg ik een telefoontje van Geert.

De 140 is TOP en helemaal strak. Geert direct meegenomen naar Leende om mijn XK te bekijken. Moet hij terug in de originele kleur? Creme of terwijl Old English White of liever Cotswold Blue in ieder geval met zwart leer en een zwarte kap. Kap is prima. Het advies van Geert was simpel. Deze XK lijkt hard maar triest om te zien hoe de laatste opknapbeurt is uitgevoerd. Op sommige plekken zijn er scheurtjes te zien, later blijkt dat dit plamuur is wat in ons vochtige klimaat is gaan barsten! Alleen opnieuw plamuren en bijspuiten wordt lastig omdat de USA en EU lakken competitief zijn, daarbij ben ik niet zo dol op “frikandellen” en voel me eigenlijk na deze wetenschap in een Disney auto rijden!!

Ander probleem is dat de deurscharnieren en ophanging aangepakt moet worden. Eigenlijk zijn de deuren met ramen en toebehoren te zwaar! Bij mijn XK zijn de messing bussen van de scharnieren zo uitgesleten dat je aan beide kanten de deur iets moet optillen om deze goed te laten sluiten! De scharnieren zijn slechts bereikbaar nadat je een gedeelte buitenscherm verwijderd. De auto helemaal opnieuw spuiten betekent alles eraf en eruit en dan de motorruimte. Hier is voor het gemak alles wat zwart hoort te zijn ook mee gespoten in het rood! Dus voor het goede de motor eruit!

Het scharnierenprobleem is dan echter nog niet opgelost. De motor, bak, remmen, ophanging, tank en uitlaten blijven aan het chassis verbonden. (zie link Ben Kolvenbach) Wat gaan we doen??????????????????????????????? Wat we gaan doen is de XK verder strippen!

De body wordt gelicht en het chassis met ophangingen/motor/bak etc. komen weer terug naar Leende. In de zomer van 2012 demonteer ik alle onderdelen die nog van het chassis af kunnen om ten slotte een kaal chassis over te houden.
Het chassis wordt grondig geïnspecteerd. Er moet e.e.a. aan worden gelast, maar is over het algemeen niet slecht! De bouten en moeren van het achter verenpakket ophangingen zijn zo doorgedraaid in het chassis dat aan beide zijden de chassisbalken zijn ingedeukt. Met beleid worden de deuken eruit gehaald. In de hole ruimten komt een pijpje en vervolgens worden beide zijden weer dicht gelast. Een modificatie waardoor het chassis niet meer kan indeuken. Op zijn Amerikaans is er bij de pedaalbox nog een stuk uitgesneden wat ook weer naar originele situatie wordt hersteld.

Inmiddels is het eind december 2012. Het chassis is klaar voor het straalbedrijf. De carrosserie is een heel ander verhaal. Eerst moet de body worden kaal gemaakt.

Binnenschermen/motorruimte deuren etc. worden ontdaan van alle bitak lagen en dat zijn er nogal wat. Vervolgens wordt het plaatwerk kaal geschuurd waardoor zware schade aan de linkerzijde van bumper t/m deur te voorschijn komt. Schade die met vele kilo’s plamuur was verdoezeld!! De body wordt vervolgend gestraald en er is op het plaatwerk nogal wat aan te merken wat je op de foto’s kunt zien. Hoewel de body er goed uitzag blijkt nu dat er een ware vakman/plaatwerker/restaurateur aan te pas moet komen.

In de hierop volgende weken heb ik vele plaatwerkers en restaurateurs gesproken. De inschattingen lopen uiteen van 300 tot 600 manuren werk. Belangrijkste is om ook gezien te hebben wat die mannen kunnen of niet kunnen.

Een Healey uit een Rally aanrijding is geplaatwerkt alleen het scherm en de “nose” kloppen niet meer met de originele afmetingen/standen. De after market levert wel plaatwerk maar over het algemeen moet daar nog uren aan worden geklopt en gelast. Om het passend te maken wordt er een stripje tussen gelast waardoor de verhouding met het andere scherm niet meer klopt. De neus loopt niet vloeiend af en de nieuwe grille past niet.

Oplossing gedeelte achter de grille vast spuiten en daarna de grille erin “plempen” maar die kan er dan ook niet meer heel uit!! Wat een drama, dit komt nooit meer goed. Naar nu blijkt heeft alles zijn prijs/kwaliteit. De XK was leuk opgelapt, zag er aardig uit en reed! Mijn verwachtingen voor wat ik had betaald waren wellicht te hoog. Dat ik nu te veel heb betaald moge duidelijk zijn!

Natuurlijk had ik door kunnen blijven rijden met mijn Amerikaanse XK , maar dat is me toch te “nepperig” of “ik wil wel maar kan niet”! Wil je echter een echte XK dan is het beter om te zoeken naar een originele onopgelapte XK al dan niet als restauratie projekt. Het feit dat Con XK’s reed die ik regelmatig in bruikleen kreeg en ik in 2006 met hem deelnam in de Tulpenralley met zijn 120DHC als ook het verhaal over de Cotswold blauwe XK 140 DHC heeft mij destijds het Jaguar XK virus bezorgd!!

Alternatief is een kant en klare gerestaureerde Jaguar te kopen, maar dan wel door een echte Jaguar experts laten keuren en volledig gedocumenteerd. Op www.jaguar-kolvenbach.com is te zien hoe een Jaguar XK 150 S wordt gerestaureerd.

Dat is eigenlijk wat je wilt!!

Het is begin 2013.

Het chassis gaat naar Asten om te stralen/schooperen en in de primer te zetten, waarna het wordt voorzien van een extra “geharde” zwarte coating. De koets gaat naar Peer van Hooff in Budel. Hij is expert is het restaureren van Triumphs en heeft niets op met de “dikke nekken” van Jaguar bezitters. Kennis Rien Gordijn uit Leende zelf een restaurateur tot in de details heeft mij bij Peer geïntroduceerd en wil na een avondje “buurten” wel mijn XK plaatwerken.

Ik kan de koets al in Januari brengen om hem het jaar erop in januari 2014 weer op te halen geplaatwerkt/geplamuurd en in de primer gezet. Alles bij elkaar 690 uur en €2.300 materiaal.

De koets gaat op transport naar Geert om gespoten te worden. We verenigen het chassis weer met de koets. Helaas klopt er niet veel van de aansluitingen/radiussen / naden en algehele “stand”van de body. Geert deelt mee dat spuiten weggegooid geld is. Wat nu ?

In mei 2013 lees ik in “Klassiek – techniek”een artikel over de restauratie van een Jaguar MK 2 door Ton Tulleken. www.tontullekenmk2.nl. Zwaar onder de indruk hoe professioneel en tot in details deze MK 2 is gerestaureerd besluit ik Ton te bellen.

Hij komt naar Eindhoven en we spreken af dat Ton het chassis gaat opbouwen. Alle onderdelen worden onder handen genomen en gespoten. Remleidingen worden opnieuw aangelegd en allen rubbers en remmen worden vervangen. Ton bouwt het geheel met motor/bak/differentieel en uitlaten weer op. In februari 2014 kan ik het geheel ophalen getuige de foto’s helemaal TOP.

Maar nu de koets nog.
Rolf Ander is Jaguar specialist in Helmond. Ik ken Rolf al uit de jaren ’84 –’86 toen mijn vader een MK2 had. Bij Rolf ontmoet ik Jos Neyens die zelf een XK 140 DHC heeft en al jaren klassiekers restaureert. Volgens Jos is er zeker een goede plaatwerker in Brabant te vinden en dat is Jurgen Schoenmakers uit Oss.
Vol goede hoop ga ik naar Oss en ontmoet Jurgen en zijn projecten. Een werkelijk concours gerestaureerde Mercedes 190 SL, dat is wat ik met mijn XK wil.

Jurgen komt in Leende kijken en haalt in november 2014 de combi XK 150 chassis en koets op. De koets wordt gelicht, motor en bak gaan er weer uit. Vervolgens wordt het chassis gericht en de koets teruggeplaatst volgens de juiste metingen. Het plaatwerken kan beginnen.

Van november 2014 tot juni 2017 wordt er geklopt/gelast/gemeten/nieuwe scharnieren worden vervaardigd en een compleet linker scherm en deur met de hand gemaakt. De radiussen van de schermen kloppen bij 95% van de XK’s niet. Jurgen heeft speciale mallen gemaakt om tot dit resultaat te komen. Je zou zeggen dat je alle plaatwerk onderdelen op de “after market” kan aanschaffen. Voor Jurgen niet want dan kan hij volgens zijn ervaring alsnog gaan plaatwerken.

Bumpers worden ontchroomd en gerestaureerd , bumpersteunen en ophangingen worden passend gemaakt. De cabrio kap gaat uit elkaar alle spelingen worden eruit gehaald en geheel wordt voorzien van nieuw houtwerk vervaardigd door de lokale timmerman. In mei 2017 wordt de koets opgebouwd om te kijken of het geheel klopt.
In Oss staat bij de werkplaats een XK 150 zonder plamuur zonder lak met ontchroomde delen maar super strak. We zijn wel 1200 uur verder en een kleine €3 K aan onderdelen kwijt.

Het volgende project is dat de auto weer in de epoxy wordt gezet geplamuurd en geschuurd waarna het geheel kan worden gespoten. Via neef Mark kom ik bij Oldtimer garage Marco van Laar www.vanlaarclassiccars.nl terecht. Dit is ongeveer de TOP voor geheel restauratie en onderhoud van je klassieke automobiel.

Marco adviseert mij om voor het spuitwerk eens langs te gaan bij Hurenkamp in Andelst. www.oldtimerspuitwerk.nl
In Andels heeft John Hurenkamp zijn bedrijf. Hij heeft zich gespecialiseerd in het plamuren /schuren en spuiten van classics. Geweldig er staan een 15 tal classics in de eindfase van de restauratie nog “alleen” een spuitbeurtje.
In november 2017 breng ik de kale volledig geplaatwerkte combi chassis koets naar Andelst om deze op 24 maart 2018 weer op te halen, gespoten en beter dan nieuw.

Op 29 maart 2019 is door expertisebureau Janssen de XK in de toestand waarin die op dat moment verkeerde getaxeerd op € 140K. De heer Janssen deelt mij mee nog nooit zo’n strakke XK te hebben gekeurd.

Het opbouwen is nog een hele klus. Dus ook weer uren en vele eurotjes. Omdat het een hobby is en er geen tijdsdruk op staat besluit ik de XK zelf af te bouwen. Waar nodig kan ik altijd advies inwinnen.

Voor nieuwe onderdelen ga ik meestal naar www.sngbarratt.com in Oisterwijk

Mijn vader en broer Con kwamen in de jaren 70/80 al bij de Gebroeders de Jong in Kaatsheuvel.
Jules en zijn broer gingen in de jaren 70 al naar de States om daar Klassieke Engelse sportwagens en onderdelen te kopen. Het bedrijf is gevestigd in en rond het ouderlijk huis. Het bijzondere is dat alles in en rond het huis de authentieke sfeer van de jaren 50 / 60 van de vorige eeuw uitstraalt. Jules is zeer behulpzaam bij het scouten van onderdelen.

Inmiddels heb ik ook wat leuke contacten gelegd met andere XK eigenaren en ben ik lid geworden van de Jaguar club. Mijn Xk heeft wel de “looks” van weleer, maar is technisch en qua comfort op vele punten gemodificeerd.Zo is de XK uitgerust met:

 • In plaats van 3.4ltr een gereviseerde 3.8 liter motor
 • Volledige gesynchroniseerde nieuwe Jaguar G track 5 bak
 • Power steering.
 • Aangepast remsysteem. Klauwen en schijven
 • Dubbele benzine pomp.
 • Originele stoelen maar kuipvormig aangepast met airbags in ruggedeelte
 • Volledig nieuw leren interieur
 • RVS uitlaten en tank
 • Extra cooling motorkap
 • Kenlowe zelfdenkende fan
 • High torque startmotor
 • Wisselstroomdynamo
 • 13 ontsteking

 

Kijk bij Foto’s om te zien hoe ver ik ben !

Ga naar de foto pagina